Met de versoepeling van de lockdownmaatregelen wordt een vakantie in het buitenland soms weer een optie.
Verzekeraars hebben reis- en annuleringsverzekeringen aangepast met het oog op de risico’s van het coronavirus.
Wie een vakantie in het buitenland overweegt, moet goed kijken welke coronarisico’s wel of juist niet gedekt zijn.
De coronacrisis heeft reizen en toerisme vrijwel tot stilstand gebracht, maar nu de corona-uitbraak in verschillende landen onder controle lijkt, beginnen we weer voorzichtig te denken aan vakantie en zelfs reizen te boeken naar het buitenland.
Daar komt ook een reis- en annuleringsverzekering bij kijken. Welke schade wordt gedekt in tijden van corona?
Het laatste nieuws met betrekking tot vakantie is dat het kabinet reizen binnen in 12 Europese landen relatief veilig acht. Vanaf 15 juni wordt het reisadvies voor die landen aangepast van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel.
Dit betekent dat we met vakantie kunnen, maar dat je wel rekening moet houden met veiligheidsrisico’s en mogelijke beperkingen. Immers, het coronavirus waart nog steeds rond.
Het virus kan je vakantie op verschillende manieren verpesten: het land van bestemming sluit de grenzen vanwege een nieuwe uitbraak waardoor je niet kunt afreizen, of de luchtvaartmaatschappij gaat failliet.
Ook kun je voor vertrek besmet raken met het coronavirus of dit tijdens je vakantie oplopen en in een buitenlands ziekenhuis belanden.
Een verzekering sluit je af voor onvoorziene omstandigheden, dat is de uitbraak van het coronavirus niet meer. Krijg je corona-gerelateerde schade dan vergoed?
Dit dekken de reis- en annuleringsverzekering normaliter
Laten we eerst kijken welke verzekeringen je voor een reis afsluit en wat die normaliter vergoeden. Heb je een doorlopende reisverzekering, dan zit daar meestal - niet altijd - een annuleringsverzekering bij inbegrepen. Bij een kortlopende reisverzekering moet je de annuleringsverzekering meestal apart afsluiten.
Reisverzekeringen bestaan meestal uit een standaardpakket dat kan worden uitgebreid met aanvullende verzekeringen of modules. Met een reisverzekering is meestal standaard je paspoort verzekerd, net als een reis naar huis (repatriëring) bij een ongeval, als je ziek wordt of bij overlijden.
Ook zijn vaak de kosten verzekerd als je halsoverkop terug naar huis moet als een partner of naast familielid overlijdt of als die in een levensbedreigende situatie verkeert. De verzekering dekt vaak de kosten als je plots moet terugreizen omdat je huis instort, of als je huis op een andere manier ernstige schade heeft opgelopen.
De extra reiskosten die je maakt vanwege ziekte of een ongeval, worden meestal ook wel vergoed. Dit geldt tevens voor de acties die worden uitgevoerd bij vermissing of een ongeluk, of als je komt te overlijden.
Medische kosten die je maakt, omdat je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt op plaats van bestemming, worden meestal niet gedekt in het standaardpakket. Hiervoor moet je de reisverzekering uitbreiden.
Heb je ook een annuleringsverzekering, al dan niet bij de reisverzekering inbegrepen, dan wordt bijvoorbeeld niet alleen de terugreis vergoed in het geval dat er iemand overlijdt, maar de hele reissom of een deel daarvan. De maatschappij keert ook uit als je bijvoorbeeld plotseling wordt ontslagen of als je partner een echtscheiding aankondigt, terwijl jij net op het punt stond naar de zon te vliegen.
De uitbraak van het coronavirus kan invloed hebben op de dekking van de annuleringsverzekering en reisverzekering.
Annuleringsverzekering is aangepast na uitbraak coronavirus
Voor de annuleringsverzekering geldt dat de meeste verzekeraars die zo hebben aangepast dat een nieuwe corona-uitbraak niet is gedekt, blijkt uit onderzoek van benchmarkinstituut MoneyView. Want hoewel een tweede uitbraak niet zeker is, is het ook geen onvoorziene omstandigheid meer. “Kosten voor annuleringen ten gevolge van corona worden daarom niet langer vergoed”, schrijft Moneyview.
Kun je niet op reis omdat een familielid met COVID-19 in het ziekenhuis ligt, dan krijg je de reis niet vergoed. Kun je niet vertrekken omdat je in quarantaine moet, dan is ook dat niet verzekerd in de annuleringsverzekering.
Maar word je zelf geveld door het coronavirus en kun je niet afreizen, dan is dat mogelijk wel verzekerd. "Een opgelopen ernstige ziekte waardoor de reis niet kan plaatsvinden, is een geldige annuleringsreden", schrijft een woordvoerder van verzekeraar ASR.
"Mocht je aantoonbaar het coronavirus hebben en je klachten lopen nog door tijdens de reisperiode, dan is dat niet anders dan een andere ernstige ziekte en dus een reden om te annuleren."
Mocht de coronacrisis onverhoopt leiden tot ontslag en reis je niet af, dan biedt de annuleringsverzekering dekking als het om een vaste baan gaat. Bij een tijdelijke baan is dit niet altijd het geval, blijkt uit het onderzoek van Moneyview.
Er geldt een inreisverbod vanwege een nieuwe uitbraak
Op je vakantiebestemming kan plots sprake zijn van een nieuwe uitbraak. In dat geval is het mogelijk dat het land op slot gaat en er een inreisverbod geldt. Je kunt er niet naartoe reizen.
Bij een inreisverbod kun je geen beroep doen op de annuleringsverzekering, laat de woordvoerder van verzekeraar ASR aan Business Insider weten. Dit is ook in 'normale tijden' het geval.
Ook bij Ditzo, een label van ASR, krijg je de kosten niet vergoed. Bij een gesloten luchtruim kan de luchtvaartmaatschappij de geboekte dienst niet leveren, merkt Ditzo in zijn antwoord op. De gemaakte kosten zou je dan vergoed moeten krijgen via de luchtvaartmaatschappij.
Toen de coronacrisis losbarstte, hebben luchtvaartmaatschappijen massaal vouchers gegeven aan hun klanten. De Europese Commissie oordeelt echter dat zij ook hun geld moeten kunnen terugkrijgen als ze daarom vragen.
Gaat het land op slot terwijl je al vakantie aan het vieren bent, dan is ook dat niet verzekerd. Kosten die hieruit voortvloeien worden niet vergoed. Ook kun je niet bij de overheid aankloppen voor een vlucht naar huis. "Repatriëren gaan we niet doen", zei premier Mark Rutte onomwonden tijdens de persconferentie van woensdag 3 juni.
De luchtvaartmaatschappij gaat failliet
Door de coronacrisis zijn vluchten massaal geschrapt en zijn vliegvelden verworden tot parkeerplaatsen voor vliegtuigen die normaal gesproken een paar honderd mensen vervoeren. De vraag is of luchtvaartmaatschappijen dit gaan overleven. Een aantal heeft al het loodje gelegd, zoals het Britse Flybe en Virgin Australia.
Deze vliegtuigmaatschappijen stonden er voor de coronacrisis al niet goed voor, maar de crisis heeft ook de grote jongens in moeilijkheden gebracht. Air France-KLM wordt door zowel de Franse als de Nederlandse overheid gesteund met een miljardenpakket, terwijl Duitsland 9 miljard euro in Lufthansa wil steken voor een belang van 20 procent.
Hoewel het vliegverkeer weer langzaam op gang komt, is het gevaar nog niet geweken. We weten immers niet of we de verspreiding van het virus in de toekomst onder controle kunnen houden. Het vervelende is dat je het faillissement van een luchtvaartmaatschappij niet vergoed krijgt via de verzekering. Dit geldt overigens ook als er geen sprake is van een virusuitbraak.
Bij een faillissement sta je als een van de vele schuldeisers achteraan in de rij, waardoor de kans groot is dat je kunt fluiten naar je geld. Wellicht heb je geluk en wordt de vlucht door een andere maatschappij uitgevoerd. Neem altijd contact op met de luchtvaartmaatschappij om erachter te komen wat er geregeld is.
Geveld door het coronavirus op plaats van bestemming
Je bent vrolijk vertrokken maar krijgt op de plaats van bestemming het coronavirus en belandt in het ziekenhuis aldaar. Bij de meeste reisverzekeringen kun je ervoor kiezen medische kosten mee te verzekeren. Lees hier waarom dit aan te raden is naast de vergoeding die de zorgverzekering biedt.
Beland je in het ziekenhuis met COVID-19 als je met vakantie bent, dan krijg je de kosten via de zorgverzekering vergoed. De reisverzekering biedt een vergoeding voor de extra medische kosten als je deze hebt meeverzekerd. Hoewel het coronavirus dus geen onvoorziene omstandigheid is, wordt dit niet anders behandeld dan overige ziekten in het buitenland.
Een negatief reisadvies
Een negatief reisadvies kan gevolgen hebben voor de dekking van je reisverzekering. Dit geldt wanneer op het moment van boeken en wellicht ook op het moment van vertrek code rood of oranje geldt voor jouw vakantiebestemming. Het kan dus zijn dat niet alle schade gedekt is als je voor 15 juni een vakantie boekt naar een Europees land waarvoor nu nog code oranje geldt. Of als tussen het moment van boeken en vertrek, het reisadvies verandert van geel naar rood of oranje.
“Schade die is ontstaan in een situatie waarvoor het negatief reisadvies geldt, wordt niet vergoed”, zegt verzekeringsadviseur Ruud Borgdorff. Als voorbeeld geeft hij de demonstraties in verschillende steden in de Verenigde Staten, naar aanleiding van de door politiegeweld omgekomen George Floyd. “Stel dat een negatief reisadvies zou gelden vanwege de demonstraties en raakt daar gewond, dan krijg je de kosten die daaruit voortvloeien niet vergoed.”
Volgens Borgdorff geldt dat ook voor een negatief reisadvies met betrekking tot het coronavirus. Als je nu bijvoorbeeld een reis boekt naar een land in het Verre Oosten waarvoor momenteel code oranje geldt, dan is schade die te maken heeft met de corona-uitbraak niet gedekt.
Heb je bijvoorbeeld medische kosten meeverzekerd in de reisverzekering, dan krijg je de extra medische kosten niet vergoed als je op plaats van bestemming in het ziekenhuis belandt met COVID-19.
Toch geldt dit niet altijd. Bij Allianz Global Assistance worden bij code geel de medische kosten volledig vergoed als je de dekking Medische kosten hebt afgesloten. Ook worden eventuele extra reis- en verblijfskosten van meereizende gezinsleden en één reisgenoot vergoed tot een bepaald maximum. Dit is afhankelijk van de afgesloten dekking. Dit geldt ook voor de kosten voor eventueel langer verblijf of terugkeer naar huis.
Maar let op: de kosten van corona gerelateerde medische zaken zijn niet gedekt wanneer een negatief reisadvies geldt (kleurcode oranje of rood). Ook de kosten wanneer je gerepatrieerd wordt of in quarantaine moet, worden niet vergoed als op het moment van vertrek code oranje of rood van kracht is. Wil je annuleren vanwege het negatieve reisadvies, dan vergoedt Allianz Global Assistance de kosten hiervoor niet.
Je kunt dus met vakantie gaan, maar dit vereist wel het nodige onderzoek over de plaats van bestemming en de reis- en annuleringsverzekering. Verzekeraars hebben de annuleringsverzekering weliswaar aangepast op de corona-uitbraak, maar een doorlopende reisverzekering kan niet tussentijds worden aangepast. Het kan dus zijn dat voor jou nog de 'oude voorwaarden' gelden.
Ga dus na welke schade precies gedekt is in je doorlopende of kortlopende reisverzekering en in de eventuele annuleringsverzekering. En houd het reisadvies in de gaten. Als op het moment van boeken en mogelijk ook vertrek code rood of oranje geldt vanwege het coronavirus, wordt schade die daarmee te maken heeft vaak niet gedekt. Als je om die reden wil annuleren, worden de kosten daarvoor mogelijk ook niet vergoed.